Behandelingen voor paarden

Cranio Sacraal Therapie

Craniosacraal therapie komt voort uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte arts-osteopaat William Sutherland dat de schedel, de ruggenwervelkolom en het heiligbeen met elkaar in verbinding staan via het hersenvocht. Dit cranioscrale vocht bevindt zich rondom de zenuwbanen en de hersenen en beweegt door het hele lichaam heen, in een heel traag ritme.

Verstoringen in dit systeem kunnen verschillende klachten opleveren. De aan- en afvoer van hersenvloeistof naar het zenuwstelsel stagneert waardoor het zenuwstelsel zijn afvalstoffen niet meer goed kwijt kan. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals gedragsveranderingen, hormonale onbalans, verzwakt immuunsysteem, spijsverteringsklachten, bewegingsklachten, enzovoorts. 

Samenspel en technieken

Mijn craniosacrale aanpak richt zich op het samenspel van fysieke, emotionele en mentale lagen die samen het wezen van een paard vormen. Als al deze lagen op bewust en onbewust niveau zijn geheeld en verbonden, zit het paard optimaal in zijn of haar vel en kan het maximaal presteren.

Ik gebruik verschillende hands-on-technieken op het lichaam en de schedel van het paard om het lichaam te bevrijden van blokkades die het bewegingsapparaat beperken. Ik werk voornamelijk aan het hoofd, de wervelkolom en het bekken van een paard. Het resultaat van mijn behandelingen is dat de beweeglijkheid van het weefsel verbetert, de vitaliteit toeneemt en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd of gereactiveerd.

Zo is bij Vivaldi deze therapie gebruikt tijdens de opbouw na een blessure. Na goedkeuring van de veearts

Paardenmassage voor soepele paarden in balans

Heeft jouw paard wel eens last van overmatige spierspanning of van stijfheid? Een massage kan dan verlichting bieden. Door je paard te laten masseren, kunnen ook vroegtijdig andere problemen aan het licht komen, die vervolgens in een vroeg stadium kunnen worden behandeld. Denk daarbij aan problemen aan het gebit of zadel, of overbelasting door training.

Een massage werkt zowel ondersteunend als preventief en zorgt voor een soepel paard in balans.

Sinds 2008 ben ik masseur van paarden en geef ik paardenmassages op locatie. Naast reguliere massages pas ik ook drukpuntenmassage toe. Dat zorgt ervoor dat spiervezels aanspannen en ontspannen die normaal gesproken niet (kunnen) worden meegenomen in trainingen. Tijdens de massages maak ik vaak gebruik van Reiki; een behandeling die net als homeopathie uitgaat van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Reiki is een Japanse geneeswijze waarbij universele levensenergie via de reikibeoefenaar doorgegeven wordt aan de ontvanger. Deze energie heeft een harmoniserende werking op energiebanen en chakra’s.

Massages worden altijd op locatie uitgevoerd.

Uitgebalanceerd paardenvoer

Het “nieuwe voeren” van Equilin is een compleet uitgebalanceerd voedingsadvies en een bijpassend assortiment dat jouw paard gezonder houdt en beter laat herstellen. Hierbij is het natuurlijke ruwvoer altijd de basis. Equilin blijft onderzoeken met de oogkleppen af zodat er steeds onderzoek plaatsvindt op het gebied van voeding voor paarden. Ik geef daarover advies en je kunt dan via de site van Equilin door middel van een code zelf bestellen wat ik geadviseerd heb voor jouw paard.